Search

بزرگ شدن لبه‌های واژن (لابیا): علائم، دلایل و روش‌های درمان

بزرگ شدن لابیا

لابیای مینور و ماژور یا لبه‌های داخلی و خارجی واژن نیز مانند هر بخش دیگری از بدن به مرور زمان و در اثر عوامل هورمونی و فیزیکی مختلف تغییر می‌کنند. بزرگ شدن و بیرون زدن لابیا مینور از لابیا ماژور و شل شدن و افتادگی لابیا مشکل شایعی است که دختران و بانوان بسیاری، از دوران بلوغ گرفته تا پس از یائسگی با آن مواجه می‌شوند؛ ضمن آن که بزرگ بودن لابیا در برخی افراد مادرزادی است. اگرچه بزرگ شدن لابیا خطرناک نیست و تا حدی نیز طبیعی است، اما اگر این اتفاق باعث بروز علائمی مانند خارش، احساس درد هنگام ورزش و رابطه جنسی و افزایش احتمال ابتلا به عفونت شود یا ظاهر نازیبای لابیا موجب شرمساری، کاهش عزت نفس و گوشه‌گیری فرد شود، می‌توان این مشکلات را برطرف کرد. علاوه بر راهکارهای ساده‌ای که برای کنترل علائم وجود دارد، با بهره‌گیری از روش‌های مختلف از جمله لابیاپلاستی می‌توانید لابیای خود را کوچک‌تر کنید.

بزرگ شدن لبه‌های واژن چه مشکلاتی به همراه دارد؟

مشکلات بزرگ شدن لبه‌های واژن

لابیا، لب‌ها یا لبه‌های واژن به چین‌های پوستی اطراف دهانۀ واژن گفته می‌شود. لابیای ماژور یا لبه‌های بزرگ و خارجی واژن به چین‌های ضخیم خارجی دو طرف واژن گفته می‌شود که از ناحیۀ شرم‌گاهی تا مقعد کشیده می‌شوند و پس از بلوغ موهای زائد روی آن‌ها می‌روید. لابیا ماژور از اندام‌های تناسلی ظریف‌تر از جمله لابیا مینور، ورودی مجرای ادراری و ورودی واژن محافظت می‌کنند. لابیا مینور یا لبه‌های کوچک و داخلی واژن، درون لبه‌های بزرگ‌تر قرار می‌گیرند و بدون مو هستند. چین‌های لابیا مینور از کلیتوریس شروع می‌شوند و تا زیر دهانۀ واژن امتداد دارند.

لابیای تمام بانوان به یک شکل نیست و شکل و رنگ آن‌ها نیز به مرور زمان تغییر می‌کند. به بزرگ شدن لبه‌های واژن هایپرتروفی لابیا می‌گویند. البته بزرگ بودن لابیا گاهی اوقات مادرزادی است و برخی دختران با لابیای بزرگ و نامتقارن به دنیا می‌آیند. در هر حال بزرگ شدن لبه‌های واژن اتفاقی عادی و عموماً اکتسابی است و در اثر عواملی مانند افزایش سن، کاهش استروژن، بارداری یا بلند کردن وزنه‌های سنگین رخ می‌دهد. اگرچه بزرگ شدن یا بزرگی لابیا خطرناک نیست، اما مشکلاتی را به همراه دارد که زمینه‌ساز ناراحتی‌های جسمی و روانی بانوان می‌شود. این مشکلات عبارتند از:

مشکلات فیزیکی

مشکلات فیزیکی بزرگ شدن لبه‌های واژن

بزرگ شدن لابیا در بسیاری از موارد مشکلی را ایجاد نمی‌کند و حتی ممکن است فرد متوجه این وضعیت نشود. اما گاهی اوقات بسته به میزان بزرگ شدن لابیا، نوع فعالیت و سبک زندگی فرد، مشکلات جسمی زیر را به فرد تحمیل می‌کند:

  • احساس ناراحتی، درد، سوزش و خارش: لابیا عضو حساسی است و هر چقدر بزرگ‌تر شود، در اثر عواملی مانند سایش آسان‌تر تحریک می‌شود و درد می‌گیرد. لابیای بزرگ‌شده به لباس زیر ساییده می‌شوند و باعث سوزش و خارش مداوم این ناحیۀ حساس می‌شوند.
  • مشکل در انجام فعالیت: بزرگ شدن لابیا موجب می‌شود که برخی بانوان هنگام انجام دادن فعالیت‌هایی مانند دوچرخه‌سواری یا سوارکاری که سایش یا فشار وارد بر واژن را افزایش می‌دهند، با درد و تورم لابیا مواجه شوند. قرار دادن تامپون در واژن نیز ناراحت‌کننده‌تر یا دشوارتر می‌شود و حتی ممکن است در موارد شدید، لابیاها بین زیپ شلوار گیر کنند.
  • مشکل در رعایت بهداشت: بزرگ شدن لابیا به معنای افزایش سطح چین‌های پوستی دور واژن و در نتیجه ایجاد ناحیه‌های بیشتر برای گیر افتادن و تکثیر باکتری‌ها است. بنابراین شستشوی کامل واژن، به ویژه در زمانی‌که دچار خارش و سوزش است یا در دورۀ عادت ماهانه، دشوارتر و مهم‌تر می‌شود و رعایت نکردن بهداشت، بانوان را مستعد ابتلا به عفونت‌های قارچی و باکتریایی می‌کند.
  • عفونت: مشکل در رعایت بهداشت موجب ابتلا به عفونت‌های مکرر مجاری ادراری می‌شود.
  • مشکل در رابطۀ جنسی: ساییده شدن و پیچ خوردن بافت اضافی لابیا هنگام رابطۀ جنسی باعث دردناک شدن آن‌ها می‌شود. بر اساس نتایج یک پژوهش، بزرگ شدن لابیای مینور علاوه بر احساس درد هنگام رابطه، موجب کاهش رضایت جنسی و نرسیدن به ارگاسم می‌شود (منبع).

مشکلات عاطفی و روانی

مشکلات عاطفی بزرگ شدن لابیا

  • کاهش عزت نفس: کاهش زیبایی ناحیۀ تناسلی و خدشه‌دار شدن تصویری که بانوان از جذابیت و خوشایند بودن بدن خود دارند، عزت نفس آن‌ها را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.
  • اضطراب یا افسردگی: بزرگی لبه‌های واژن یا لابیا و مشخص بودن آن‌ها از پشت لباس‌های تنگ، باعث می‌شود که بانوان نتوانند مایو یا شلوار تنگ بپوشند و در باشگاه یا مهمانی‌ها راحت باشند. این ناراحتی به تدریج موجب افزایش اضطرب و گوشه‌گیر شدن آنان می‌شود و در نهایت به افسردگی دامن می‌زند.
  • اجتناب از رابطه جنسی: احساس شرم از زیبا نبودن ناحیۀ تناسلی موجب می‌شود که برخی بانوان تمایلی برای برقراری رابطه نداشته باشند.
  • مشکلات زناشویی: تردید برای برقراری رابطۀ جنسی یا خودداری از آن، صمیمیت بین همسران را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد، زندگی مشترک را سرد می‌کند و به احساس ناکامی و دوری زوجین از یکدیگر دامن می‌زند.

علت بزرگ شدن لابیا

اندازه، شکل و پیچیدگی لابیاهای مینور و ماژور در میان بانوان متفاوت است. این ویژگی‌ها در دوران بلوغ و به مرور زمان نیز تغییر می‌کنند. بزرگ شدن لابیا می‌تواند ارثی یا اکتسابی باشد. دلایل متعددی برای بزرگ شدن اکتسابی لابیای ماژور و مینور وجود دارند که در این بخش آن‌ها را توضیح می‌دهیم.

لابیا مینور

علت بزرگ شدن لابیا مینور

دلایل مختلفی باعث می‌شوند که لبه‌های داخلی واژن بزرگ‌تر شوند و از لابیا ماژور بیرون بزنند. چون لبه‌های داخلی واژن حساس‌تر هستند، بیرون‌زدگی آن‌ها باعث بروز علائم بیشتری می‌شود و عموماً منظور از بزرگ شدن لابیا، هایپرتروفی لبه‌های داخلی کوچک‌تر یا لابیامینور است که عوامل زیر می‌توانند علت آن باشند:

دلایل هورمونی

شکل و اندازۀ لابیا به مرور زمان تغییر می‌کند. بارزترین دلیل این دگرگونی‌ها تغییرات هورمونی است. نوسانات استروژن یا هورمون‌های دیگر در دوره‌های مختلف زندگی، باعث بزرگ شدن و تغییر شکل لبه‌های واژن به شرح زیر می‌شوند:

  • بلوغ: لابیا پس از بلوغ آشکارتر و برجسته‌تر می‌شود. لبه‌های واژن در دوران بلوغ به دلایلی مانند افزایش میزان هورمون استروژن به تدریج بزرگ‌تر و ضخیم‌تر می‌شوند و چربی بیشتری در آن‌ها انباشته می‌شود. هورمون رشد نیز موجب افزایش رشد تمام بدن، از جمله لابیا می‌شود. کراتینیزه شدن فرآیند مهم دیگری است که در این دوران در سطح سلولی رخ می‌دهد. به‌علاوه افزایش جریان خون نیز باعث بزرگ و متورم شدن لابیا می‌شود.
  • افزایش سن و یائسگی: کاهش تدریجی هورمون استروژن و پروژسترون، به ویژه نزدیک به دوران یائسگی و پس از متوقف شدن فعالیت تخمدان‌ها، موجب افزایش طول بافت، کاهش انعطاف‌پذیری و نازک‌تر شدن لابیا ماژور می‌شود. کاهش میزان استروژن در واقع ساختارهای نگهدارندۀ بافت را ضعیف می‌کند. به‌علاوه کاهش میزان کلاژن و الاستین پوست، باعث افزایش هر چه بیشتر طول لابیا می‌شود. همچنین تحلیل رفتن لابیا ماژور ممکن است باعث شود که لابیا مینور از میان لابیا ماژور بیرون بزند.
  • بارداری: افزایش جریان خون در ناحیۀ واژن در دوران بارداری، بزرگ و سنگین شدن بافت لابیا را به دنبال دارد. بزرگ و متورم شدن لابیا ممکن است از سه‌ماهۀ نخست بارداری شروع شود و به تدریج در پی بزرگ‌تر شدن رحم و جنین و وارد شدن فشار به واژن، شدیدتر شود. به‌علاوه تغییر در هورمون‌های بارداری، برای مثال افزایش میزان هورمون‌های استروژن و پروژسترون نیز باعث گشاد و شل شدن وریدها و متورم شدن آن‌ها می‌شود. همچنین هورمون ریلکسین که در دوران بارداری برای شل کردن رباط‌های لگن و دهانۀ رحم و آسان‌تر شدن زایمان ترشح می‌شود، با اثر گذاشتن بر بافت‌های پیوندی موجب تغییر ساختار و اندازۀ لابیا می‌شود.

دلایل فیزیکی

  • زایمان: کشش و فشار وارد بر لابیا در زمان زایمان موجب تغییر ساختار لابیا و شل شدن و افتادگی تدریجی آن می‌شود.
  • نوسانات وزن: کاهش یا افزایش وزن قابل‌توجه، بر سفتی پوست ناحیۀ تناسلی و لابیا اثر می‌گذارد. چربی اضافی باعث کشیده شدن پوست و آسیب دیدن فیبرهای کلاژن و الاستین می‌شود. از سوی دیگر پوست پس از کاهش وزن منقبض نمی‌شود و آویزان می‌ماند.
  • فشار و اصطکاک: فشار مکرر و سایش مداوم ناشی از عواملی مانند پوشیدن لباس‌های تنگ، دوچرخه‌سواری یا بلند کردن وزنه‌های سنگین لابیا مینور را تحریک می‌کند. بدن در واکنش به این تحریک، جریان خون را در لابیا افزایش می‌دهد که به نوبۀ خود ملتهب و متورم شدن لابیا را در پی دارد. به‌علاوه ساییدگی مداوم موجب تشکیل بافت اضافی می‌شود. در موارد نادر نیز نشستن روی صندلی چرخدار باعث می‌شود که لابیای مینور در واکنش به فشار مضاعف بزرگ‌تر شود.

ژنتیک

بسیاری از موارد هایپرتروفی لابیا ارثی است و اغلب بانوان درگیر این مشکل، خویشاوندان نزدیکی با لابیای بزرگ دارند. برخی بانوان ژن‌هایی را به ارث می‌برند یا ژن‌های فعالی دارند که باعث می‌شود لابیای آنان مادرزادی بزرگ‌تر باشد و شکلی غیرعادی داشته باشد. بزرگی لابیا در بانوانی که دچار استعداد ژنتیکی هایپرتروفی لابیا هستند، می‌تواند پیش از بلوغ نیز مشاهده شود.

بیماری‌ها

ابتلا به بعضی بیماری‌ها می‌تواند باعث بزرگ شدن لابیا مینور شود. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • لیکن اسکلروز: لیکن اسکلروز نوعی اختلال التهابی پوستی مزمن است که می‌تواند باعث بزرگ شدن لابیا مینور شود.
  • تومورهای بدخیم: سرطان سلول‌های سرتولی ـ لیدیگ یا رشد سلول‌های استروئیدی باعث افزایش میزان هورمون استروژن و در نتیجه بزرگ شدن لابیا مینور می‌شوند.

لابیا ماژور

علت بزرگ شدن لابیا ماژور

لبه‌های بیرونی واژن یا لابیا ماژور نیز ممکن است در اثر ابتلا به بیماری‌های مختلف و دلایل هورمونی بزرگ و متورم شوند یا بافت آن‌ها شل و افتاده شود. دلایلی که می‌توانند باعث تغییر اندازه و شکل لابیا ماژور شوند عبارتند از:

دلایل هورمونی

عدم‌تعادل هورمون‌ها یکی از دلایل بزرگ شدن لابیا ماژور است. از جمله دلایل عدم‌ تعادل هورمونی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سندرم تخمدان پلی کیستیک: افزایش میزان تولید آندروژن یکی از عوارض سندرم تخمدان پلی‌کیستیک است. افزایش آندروژن موجب بزرگ شدن بافت لابیا می‌شود. به‌علاوه ابتلا به این اختلال با مقاومت به انسولین همراه است که به دلیل افزایش ذخیرۀ چربی می‌تواند باعث هایپرتروفی لابیا ماژور و مینور شود. همچنین التهاب مزمن ناشی از این سندرم نیز ساختار لابیا را تغییر می‌دهد.
  • افزایش سن و یائسگی: کاهش تدریجی استروژن و پروژسترون و تحلیل رفتن میزان کلاژن و الاستین موجب می‌شود که بافت لابیا ماژور شل و افتاده شود و طول آن افزایش پیدا کند.

چاقی

چاقی به معنای افزایش ذخیرۀ چربی در نقاط مختلف بدن، از جمله لابیا ماژور است. انباشته شدن مقدار فراوان چربی در لابیا ماژور باعث برجسته و بزرگ شدن آن می‌شود. از این گذشته چاقی و افزایش ذخیرۀ چربی در لابیا به معنای ساییده شدن بیشتر آن‌ها به لباس و در نتیجه افزایش احتمال هایپرتروفی است.

ژنتیک

بزرگ شدن لابیا ماژور می‌تواند ارثی نیز باشد؛ برای مثال پوست برخی به دلایل ارثی انعطاف‌پذیری کمتری دارد و در نتیجه لابیا زودتر افتاده و بزرگ می‌شود.

فشار و اصطکاک

فعالیت‌هایی مانند دوچرخه‌سواری باعث ایجاد آسیب‌های بسیار جزئی اما مکرر در لابیا می‌شوند. در نتیجه لایۀ چربی محافظی در لابیا ماژور ایجاد شده که باعث بزرگ شدن آن می‌شود. همچنین سایش مداوم زمینه‌ساز التهاب مزمن می‌شود که ورم موضعی لابیا را نیز به دنبال دارد.

داروهای خاص

مصرف داروهای زیر می‌تواند بزرگ شدن لابیای ماژور و مینور را در پی داشته باشد:

  • استروئیدهای آنابولیک: مصرف این دسته از داروها در بدن‌سازی برای حجیم کردن عضله‌ها و افزایش استقامت رایج است. استروئیدهای آنابولیک میزان آندروژن را افزایش می‌دهند و باعث افزایش رشد لابیا ماژور و مینور می‌شوند.
  • داروهای جایگزین هورمون: داروهای هورمون‌ درمانی که از استروژن یا ترکیبی از استروژن و پروژسترون تشکیل شده‌اند، برای رفع عوارض یائسگی تجویز می‌شوند. بالا رفتن میزان این هورمون‌ها در بدن موجب افزایش ذخیرۀ چربی و احتباس مایعات می‌شود که یکی از پیامدهای آن، هایپرتروفی لابیا است.
  • کورتیکواستروئیدها: مصرف کورتیکواستروئیدها در بلندمدت موجب توزیع مجدد چربی در بدن می‌شود. در نتیجه ممکن است میزان چربی موجود در لابیا ماژور بیشتر از حد عادی شود.
  • داروهای ضدبارداری حاوی دوز بالای پروژستین: میزان بالای پروژستین نیز مانند آندروژن موجب افزایش رشد بافت لابیا می‌شود.

از دیگر دلایل بزرگ شدن لابیا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عفونت‌های قارچی، باکتریایی یا مقاربتی مزمن یا مکرر
  • استفاده از محصولات شیمیایی مانند شوینده‌ها، صابون‌ها و لوبریکانت‌هایی که باعث خارش و تحریک مزمن لابیا می‌شوند.
  • خودارضایی و سایش شدید ناحیۀ واژن

تشخیص بزرگ شدن لابیا

تشخیص بزرگ شدن لابیا

تشخیص بزرگ شدن لابیا ساده است و معمولاً متخصص زنان با معاینۀ بالینی، گرفتن شرح حال و بررسی علائم مراجعه‌کننده، متوجه وجود این مشکل می‌شود. بیرون زدن لبه‌های داخلی واژن از لبه‌های بیرونی یا ماژور علامت شاخص هایپرتروفی لابیا مینور است. پزشک لابیای مینور را برای ارزیابی به آرامی می‌کشد تا به بیشترین عرض خود برسد. معمولاً چنانچه عرض کشیده‌ شدۀ لابیا بیش از 6 سانتی‌متر باشد، پزشک تشخیص هایپرتروفی می‌دهد.

 البته علائم بروز یافته برای تشخیص مهم‌تر از اندازۀ لابیا است. اگر علائمی مانند درد و خارش، انجام فعالیت‌های روزمره را مختل کند و بر رابطۀ جنسی اثر بگذارد، حتی لابیای کوچک‌تر از 6 سانتی‌متر نیز بزرگ در نظر گرفته می‌شود. چنانچه پزشک بر مبنای نتایج معاینۀ بالینی و بررسی شرح حال احتمال بدهد که ابتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک علت بزرگ شدن لابیا است، آزمایش‌های لازم را تجویز می‌کند.

بانوان خود نیز می‌توانند متوجه بزرگ شدن لابیا بشوند. بیرون زدگی و امکان مشاهدۀ لابیامینور از روبرو، گیر کردن بین زیپ، گیر کردن دستمال توالت به لابیا و احساس درد هنگام راه رفتن، نزدیکی یا نشستن طولانی‌مدت از جمله علائمی هستند که به تشخیص هایپرتروفی لابیا کمک می‌کنند.

کنترل علائم و درمان بزرگ شدن لابیا

کنترل علائم و درمان بزرگ شدن لابیا

اکثر بانوانی که نگران بزرگ شدن لابیا هستند، لابیای نرمالی دارند. در چنین مواردی درمان معمولاً با تمرکز بر آموزش، دلگرمی دادن به بانوان و راهنمایی برای پذیرش خود انجام می‌شود. نشان دادن عکس‌هایی از لابیاهایی در شکل‌ها و اندازه‌های مختلف که دو طرف آن‌ها هم‌اندازه و متقارن نیستند، به بانوان کمک می‌کند که تصور بهتری از بدن خود پیدا کنند و از کمال‌گرایی ناشی از تبلیغات فضای مجازی دور شوند. اما اگر بزرگ شدن لبه‌های واژن موجب احساس درد و ناراحتی در زندگی روزمره شود و مانعی برای لذت بردن از فعالیت‌هایی مانند ورزش و رابطۀ جنسی باشد، درمان ضرورت می‌یابد.

لابیا مینور

با توجه به این که لابیا مینور بسیار حساس‌تر از لابیا ماژور است، چنانچه بیرون بزند، فرد دچار علائم ناراحت‌کننده‌ای می‌شود. در این صورت درمان‌های زیر بسته به شدت علائم و میزان بزرگ شدن لابیا توصیه می‌شود:

تغییر سبک زندگی

بخش اعظم درمان شامل توصیه‌هایی برای مراقبت از خود و اصلاح سبک زندگی می‌شود. با رعایت بعضی توصیه‌ها می‌توان از تحریک لابیا جلوگیری کرد. برای مثال استفاده از دستمال توالت ضدحساسیت و شوینده‌های هایپوآلرژنیک، استفاده نکردن از صابون برای شستشوی ناحیۀ واژن و با ملایمت خشک کردن آن، استفاده از تامپون به‌جای نوار بهداشتی، پوشیدن لباس زیر نخی و نپوشیدن لباس‌های تنگ برای کنترل علائم مفید است. استفاده از لوبریکانت نیز برای برقراری رابطۀ جنسی ضروری است. همچنین برای پیشگیری از عفونت لازم است که بهداشت ناحیۀ واژن به خوبی رعایت شود.

لابیاپلاستی

لابیاپلاستی نوعی جراحی زیبایی ـ ترمیمی است که برای رفع علائم ناشی از بزرگ شدن لابیا مینور و زیباسازی آن انجام می‌شود. لابیا مینور در جراحی لابیاپلاستی کوتاه‌تر و زیباتر می‌شود. این عمل را می‌توان با استفاده از بی‌حسی موضعی یا تحت بیهوشی انجام داد. لابیاپلاستی به روش‌های زیر انجام می‌شود:

  • جراحی با تیغ: جراح بافت اضافی لابیا را با تیغ جراحی برمی‌دارد و دور بافت باقی‌مانده را بخیه می‌زند. نخ بخیه معمولاً از نوع جذبی است و جراح ماهر بخیه‌ها را به گونه‌ای می‌زند که جای بخیه باقی نماند. این عمل تقریباً دو ساعت طول می‌کشد و بیماران معمولاً همان روز مرخص می‌شوند. ورم، کبودی، درد و حساسیت به لمس از عوارض معمول لابیاپلاستی است که پس از چند هفته برطرف می‌شود.
  • لابیاپلاستی با لیزر: جراح لابیاپلاستی برش‌های کوچکی را با استفاده از لیزر CO2 ایجاد می‌کند و بافت اضافی لابیا را برمی‌دارد. چون لیزر رگ‌های بریده‌شده را در لحظه می‌بندد، خونریزی لابیاپلاستی با لیزر و در نتیجه عوارض و دورۀ نقاهت پس از جراحی کمتر و کوتاه‌تر است. چنانچه بافت لابیا بیش از حد ضخیم نباشد، نیازی به بخیه زدن نیست.
  • لابیاپلاستی با آر اف: لابیاپلاستی با RF روش کم‌تهاجمی‌تری است که در آن از انرژی گرمایی برای کوچک کردن لابیا استفاده می‌شود. گرم کردن کنترل‌شدۀ لابیا آبشاری از واکنش‌های التهابی را برمی‌انگیزد که موجب شروع فرآیندهای کلاژن‌سازی، رگ‌زایی و تولید الاستین در سه تا چهار ماه آینده می‌شوند. در نتیجۀ این فرآیندها بافت لابیا سفت‌تر می‌شود و حالت شل شدن و افتادگی آن از بین می‌رود.

لابیا ماژور

درمان بزرگ شدن لابیا ماژور

اگرچه حساسیت لابیا ماژور به اندازۀ لابیا مینور نیست، با این حال بزرگ شدن بیش از اندازۀ لابیا ماژور نیز می‌تواند انجام دادن بعضی فعالیت‌ها را آزاردهنده کند. همچنین مشخص بودن لابیای ماژور هنگام پوشیدن لباس تنگ و نارضایتی از شکل لابیا بسیاری از بانوان را به فکر درمان می‌اندازد. روش‌های زیر برای کوچک کردن لابیا ماژور به کار برده می‌شوند:

کاهش وزن

چنانچه وجود چربی بیش از اندازه در ناحیۀ شرمگاهی دلیل بزرگ شدن لابیا ماژور باشد، به کمک ورزش و رژیم غذایی سالم می‌توان چربی اضافی را از بین برد. حرکاتی مانند پلانک روی ساعد، کرانچ دوچرخه، بالا بردن پا و سوپرمن برای کاهش چربی ناحیۀ شرمگاهی مفید هستند.

پلانک روی ساعد

حرکت پلانک روی ساعد عضله‌های مرکزی را تقویت می‌کند. برای انجام این حرکت طبق مراحل زیر پیش بروید:

  1. دمر روی زمین دراز بکشید و آرنج‌ها را زیر شانه‌ها و ساعدها را مقابل بدن قرار بدهید. کف دست‌ها را روی زمین بگذارید.
  2. همان‌طور که بدن را با تکیه بر روی آرنج‌ها و پنجه‌ها بالا می‌برید، عضلات شکم را منقبض کنید. وزن بدن باید به‌طور یکنواخت بین پنجه‌ها و آرنج‌ها توزیع شود. کف دست‌ها را روی زمین نگه دارید و انگشتان را برای حفظ تعادل از هم باز کنید.
  3. خط راستی را از پاشنه‌ها تا شانه‌ها حفظ کنید.
  4. حداقل 30 ثانیه در این حالت بمانید. به حالت اولیه برگردید و حرکت را تکرار کنید. تعداد دفعات انجام حرکت را به آرامی افزایش بدهید و به 10 بار در روز برسانید.
کرانچ دوچرخه

کرانچ دوچرخه عضله‌های مرکزی عمقی را بدون فشار آوردن به کمر تقویت می‌کند. برای انجام این حرکت طبق مراحل زیر پیش بروید:

  1. به پشت روی زمین بخوابید و پاها را اندکی خم کنید. دست‌ها را تا سر بالا بیاورید و شانه‌ها را کمی از روی زمین بلند کنید.
  2. یک پا را صاف بکشید و پای دیگر را با زاویۀ 45 درجه به سمت داخل خم کنید. بدن را با بازوی مخالف به گونه‌ای بچرخانید که آرنج با پا مماس شود.
  3. جای دست‌ها و پاها را در هر بار تکرار حرکت عوض کنید. حرکت را سه نوبت در روز، هر مرتبه 15 تا 20 بار تکرار کنید.
بالا بردن پا

بالا بردن پا عضله‌های داخلی شکم را منقبض و عضله‌های مرکزی را تقویت می‌کند. برای انجام این حرکت طبق مراحل زیر پیش بروید:

  1. به پشت روی زمین دراز بکشید و دست‌ها را صاف کنار بدن دراز کنید. پاها را به هم نزدیک کنید. نوک پنجه‌ها رو به سقف باشد.
  2. هر دو پا را به سمت سقف بلند کنید. عضله‌های شکم را منقبض نگه دارید تا انجام حرکت سخت‌تر شود.
  3. پاها را به آرامی پایین بیاورید و حرکت را سه نوبت در روز، هر مرتبه 10 تا 20 بار تکرار کنید.
سوپرمن

حرکت سوپرمن کمر و عضله‌های عمقی شکم را منقبض می‌کند. این حرکت طبق مراحل زیر انجام می‌شود:

  1. روی شکم دراز بکشید، پاها را صاف پشت بدن و بازوها را مقابل بدن بکشید.
  2. بازوها و پاها را ضمن منقبض کردن عضلات مرکزی به آرامی بلند کنید. پاها و بازوها را بالا و پنجه‌ها و انگشتان را رو به بیرون نگه دارید.
  3. بازوها را مقابل بدن، جلو و عقب و پاها را پشت بدن، بالا و پایین ببرید. 30 ثانیه در این حالت بمانید، سپس بازوها و پاها را پایین بیاورید. حرکت سوپرمن را سه نوبت در روز، هر بار 10 تا 12 بار انجام بدهید.

لابیاماژورپلاستی

جراحی لابیاماژورپلاستی برای رفع عدم‌ تقارن و کوچک کردن لابیا انجام می‌شود. متخصص زنان بافت چربی اضافی را از سمت داخلی لابیا برمی‌دارد. این جراحی را می‌توان در کنار عمل‌های دیگر برای زیباسازی واژن انجام داد. بخش اعظم ورم ناشی از عمل، ظرف شش هفته برطرف می‌شود.

لیپوساکشن

چنانچه بافت چربی فراوانی در لابیا ماژور وجود داشته باشد، متخصص چربی اضافی را با انجام عمل لیپوساکشن تخلیه می‌کند. کاربرد دیگر لیپوساکشن این است که لابیا مینور به دلیل از بین رفتن چربی لابیا ماژور بیرون زده باشد، در این حالت چربی از بخش دیگری از بدن استخراج می‌شود و در لابیا ماژور تزریق می‌شود. با تزریق چربی به لابیا ماژور، این اندام بزرگ می‌شود و لابیا مینور بیرون‌زده را در میان می‌گیرد و عوارضی مانند درد و خارش از بین می‌رود.

پیشگیری از بزرگ شدن لابیا

پیشگیری از بزرگ شدن لابیا

با توجه به دلایل بزرگ شدن لابیا، از قبیل دلایل ارثی و هورمونی، پیشگیری از این عارضه همواره ممکن نیست. با این حال با توجه به این که عفونت‌های مکرر و سایش و تحریک مداوم لابیا نیز می‌تواند موجب بزرگ شدن آن‌ها شود؛ رعایت توصیه‌های زیر برای پیشگیری از هایپرتروفی لابیا مفید خواهد بود:

  • تمیز نگه داشتن: رعایت بهداشت ناحیۀ تناسلی مانع از ابتلا به عفونت می‌شود که یکی از دلایل بزرگ شدن لابیا است. البته توصیه می‌شود برای شستشوی ناحیۀ تناسلی از صابون و شوینده‌های معطر استفاده نکنید. لباس زیر را همواره خشک و تمیز نگه دارید.
  • استفاده از محصولات غیرعطری: از دستمال توالت و نوار بهداشتی معطر که باعث تحریک و افزایش حساسیت لابیا می‌شود، استفاده نکنید.
  • پوشیدن لباس مناسب: پوشیدن لباس زیر نخی و گشاد، نپوشیدن مداوم شلوار تنگ و اضافه کردن دامن و پیراهن به کمد لباس راهکار ساده و مؤثری برای جلوگیری از سایش مداوم لابیا و بزرگ شدن آن است.
  • استفاده از پد محافظ: هنگام ورزش‌هایی مانند دوچرخه‌سواری از پد محافظ استفاده کنید تا آسیب دیدن لابیا و تشکیل بافت ضخیم‌تر، موجب بزرگ شدن آن نشود.
  • سبک زندگی سالم: نگه داشتن وزن در حد ایده‌آل، تغذیۀ سالم، ورزش منظم و کاهش استرس از جمله راهکارهایی هستند که از نوسانات وزن و عدم‌تعادل‌های هورمونی، یعنی دو دلیل اصلی بزرگ شدن لبه‌های واژن، جلوگیری می‌کنند.
  • نوشیدن آب کافی: نوشیدن آب کافی به سلامت پوست و غشاهای مخاطی و حفظ خاصیت ارتجاعی آن‌ها کمک می‌کند. به‌علاوه هر چه پوست و بافت‌ها سالم‌تر باشند، کمتر تحریک می‌شوند.
  • رابطۀ جنسی ایمن: داشتن رابطۀ جنسی ایمن برای جلوگیری از ابتلا به عفونت‌های مقاربتی مکرر که یکی از دلایل بزرگ شدن لابیا به شمار می‌آید، ضروری است. برای برقراری رابطۀ جنسی از لوبریکانت‌های بر پایۀ آب استفاده کنید تا لابیا تحریک نشود.
  • کاهش التهاب: با توجه به این که التهاب مزمن باعث تغییر بافت لابیا می‌شود، مصرف مواد غذایی ضدالتهابی، مانند سبزی، میوه، غلات سبوس‌دار و خوراکی‌های حاوی اسیدهای چرب امگاـ3 برای پیشگیری از هایپرتروفی توصیه می‌شود. همچنین باید از محرک‌های التهاب مانند سیگار و مشروبات الکلی پرهیز کنید.

سوالات متداول

بزرگ شدن لابیا درمان خانگی دارد؟

درمان قطعی هایپرتروفی لبه‌های واژن جراحی است. البته راهکارهای ساده‌ای مانند نپوشیدن لباس تنگ و پرهیز از عامل‌های سایش و تحریک لابیا نیز برای کنترل علائم وجود دارد.

ممکن است ورزش باعث بزرگ شدن لابیا شود؟

بله، ورزش‌هایی مانند وزنه‌برداری که فشار شدیدی را به ناحیه واژن وارد می‌کنند یا ورزش‌هایی مانند دوچرخه‌سواری و  اسب‌سواری که باعث وارد شدن فشار و سایش شدید لابیا می‌شوند، از دلایل اصلی بزرگ شدن لبه‌های واژن هستند.

لابیای نرمال چه شکلی است؟

شکل، اندازه و تقارن لبه‌های واژن بسیار متنوع است. هیچ شکل و اندازۀ نرمال و استانداردی برای لابیا تعریف نشده است. پس تا زمانی که اندازۀ لابیا باعث بروز عوارض نشده است، لابیای خود را نرمال در نظر بگیرید.

بزرگ شدن لابیا بر جریان ادرار اثر می‌گذارد؟

گاهی اوقات لبه‌های بزرگ‌شدۀ واژن باعث انحراف جریان ادرار می‌شوند.

بزرگ شدن لبه‌های واژن اثری بر باروری دارد؟

خیر، هایپرتروفی لابیا اثر مستقیمی بر باروری ندارد؛ اما احساس درد هنگام نزدیکی و بی‌میلی برای برقراری رابطه شانس باردار شدن را کاهش می‌دهد.

بزرگ شدن لابیا می‌تواند علامت ابتلا به بیماری باشد؟

عدم‌تعادل‌های هورمونی ناشی از بیماری‌هایی مانند سندرم تخمدان پلی‌کیستیک یا عفونت‌های مکرر می‌تواند موجب بزرگ شدن لابیا شود.

ممکن است لبه‌های بزرگ‌شدۀ واژن خودبه‌خود کوچک شوند؟

اندازۀ لابیا در طول عمر تغییر می‌کند و اگر ورم یا افزایش جریان خون علت بزرگ شدن لابیا باشد، با برطرف شدن این علت ممکن است لابیا کوچک شود. به‌علاوه اگر لبه‌های کوچک واژن از لبه‌های بزرگ بیرون زده باشد، چنانچه لابیا ماژور به دلایلی مانند بلوغ بزرگ‌تر شوند، مشکل هایپرتروفی لابیا مینور برطرف می‌شود.

لابیا به مرور زمان کوچک‌تر می‌شود؟

لبه‌های واژن کوتاه‌تر نمی‌شوند، اما به دلیل تحلیل رفتن چربی و کاهش کلاژن و الاستین لابیا نازک‌تر و برجستگی آن کمتر می‌شود.

وقتی لابیا به علت بارداری بزرگ می‌شود، بعد از زایمان دوباره کوچک می‌شود؟

انتظار می‌رود که لابیا پس از زایمان به دلیل برگشت جریان خون به حالت عادی و برقرار شدن تعادل هورمونی به اندازۀ قبلی برگردد. حتی لبه‌های واژن برخی بانوان پس از وضع حمل کوچک‌تر از قبل از حاملگی می‌شود.

آویزان بودن پوست لابیا ماژور طبیعی است؟

بله، به خاطر بسپارید که لابیای تمام بانوان به یک شکل نیست. لابیا ممکن است به طور مادرزادی نامتقارن، بزرگ یا کوچک باشد. پس تا زمانی‌که دچار عوارض نشده‌اید، جایی برای نگرانی نیست.

بزرگ شدن لابیا بر قاعدگی اثر می‌گذارد؟

خیر، اما لبه‌های بزرگ واژن استفاده از تامپون را سخت‌تر می‌کنند و ساییدگی لبه‌ها به نوار بهداشتی نیز باعث احساس درد و سوزش می‌شود.

لابیاپلاستی باعث کاهش لذت جنسی و نرسیدن به ارگاسم می‌شود؟

لابیاپلاستی هیچ اثر نامطلوبی بر عملکرد جنسی ندارد، بالعکس زیباتر شدن لبه‌های واژن و افزایش اعتمادبه‌نفس بانوان رابطۀ جنسی را لذت‌بخش‌تر می‌کند.

لابیاپلاستی سقف سنی دارد؟

خیر، شرط اصلی این است که فرد از سلامت عمومی مناسبی برخوردار باشد.

لابیاپلاستی را می‌توان بر روی نوجوانان نیز انجام داد؟

چون لابیا در دوران بلوغ هنوز در حال رشد است، لابیاپلاستی قبل از 18 سالگی توصیه نمی‌شود. پزشکان به نوجوانان توضیح می‌دهند که بدن آنان در دوران بلوغ در حال تغییر است و این اتفاق برای بسیاری از نوجوانان رخ می‌دهد.

لابیاپلاستی با لیزر بهتر است یا تیغ؟

مزیت اصلی لابیاپلاستی با لیزر عدم‌خونریزی و نیاز نداشتن به بخیه است؛ البته اگر بافت لابیا بسیار ضخیم باشد، ممکن است حتی در صورت استفاده از لیزر نیز بخیه زدن لازم باشد. بهتر است تصمیم‌گیری دربارۀ انتخاب روش جراحی را به پزشک معالج خود بسپارید.

دختران باکره هم می‌توانند جراحی لابیا را انجام بدهند؟

بله، پردۀ بکارت یا هایمن کمترین آسیبی در جراحی لابیا نمی‌بیند و عمل فقط بر روی لبه‌های واژن انجام می‌شود.

احتمال دارد لبه‌های واژن پس از جراحی دوباره بزرگ شوند؟

بله، اگر عوامل دامن‌زننده به هایپرتروفی لابیا همچنن وجود داشته باشند، برای مثال باز هم لباس تنگ بپوشید یا مرتب دوچرخه‌سواری و سوارکاری کنید، ممکن است لابیا دوباره بزرگ شود.

مقالات مرتبط
فهرست مطالب

فرم رزرو نوبت

فقط با هماهنگی قبلی از طریق تماس تلفنی