ترمیم بکارت یا هایمِنورافی (هایمنوپلاستی)، نوعی جراحی ساده و سرپایی است که تحت بیحسی موضعی و در مواردی همراه با تزریق آرامبخشی خفیف انجام میشود. هایمن یا پرده بکارت، غشاء پوشاننده ورودی دهانه واژن است که در صورت برقراری رابطه جنسی و عوامل دیگری دچار پارگی شده و این جراحی برای ترمیم آن انجام میگیرد. بسته به وجود یا عدم وجود بقایای پرده بکارت، روشهای مختلفی برای این جراحی وجود دارد. بنابراین، امکان تشخیص و انتخاب نوع جراحی توسط خود فرد ممکن نیست و باید با مشورت پزشک انجام شود. همچنین امکان تشخیص ترمیم بکارت نیز توسط فرد متخصص وجود دارد، بهخصوص زمانی که فرد مدت کوتاهی پس از جراحی معاینه شود، ردی از بخیههایی که هنوز جذب نشدهاند قابلمشاهده خواهد بود. مدت زمان این جراحی نیز حداکثر 60 دقیقه است و دوره نقاهت کوتاهی دارد.
ترمیم بکارت چه زمانی انجام میشود؟
پرده بکارت، غشای نازکی است که دهانه واژن را میپوشاند و معمولاً هنگام اولین رابطه جنسیِ همراه با ورود آلت تناسلی یا با ورود هر نوع جسم خارجی دیگری دچار پارگی و خونریزی میشود. البته پرده بکارت برخی از افراد خاصیت ارتجاعی بیشتری دارد که حتی نفوذ به آن به خودی خود باعث ایجاد پارگی در آن نمیشود. بنابراین، عدمخونریزی در حین رابطه جنسی، لزوماً به این معنا نیست که فرد پیش از این رابطه جنسی داشته است. به طور کلی، عوامل دیگری که باعث ایجاد پارگی در پرده بکارت میشوند شامل موارد زیر است:
- آسیبدیدگی در اثر ضربه شدید
- حوادث ورزشی
- خودارضایی
- استفاده از تامپون
جراحی ترمیم بکارت برای ترمیم و بازسازی پرده بکارت انجام میشود. در زیر به شایعترین دلایلی که افراد تحت این جراحی قرار میگیرند، اشاره شده است:
- در جوامع سنتی و مذهبی، این جراحی به عنوان حفظ نشانه باکرگی قبل از ازدواج انجام میشود.
- برای کمک به بهبودی و تسکین عاطفی و روانی کسانی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفتهاند.
- برای کسانی که پرده بکارت آنها در اثر جراحت و ورزشهای سنگین پاره شده است.
دو مورد آخر شامل دریافت مجوز ترمیم بکارت به صورت قانونی میشوند.
از طریق جراحی میتوان پرده بکارت را بلافاصله پس از پارگی با بخیه زدن ترمیم کرد و همچنین امکان بازسازی یک پرده بکارت جدید با بقایای پرده بکارت پارهشده وجود دارد. اما، اگر پرده بکارت اخیراً پاره نشده باشد یافتن بقایای آن دشوار است. بنابراین، در صورتی که مدتی از پارگی پرده بکارت گذشته باشد، میتوان با استفاده از روشهای دیگری این عمل را انجام داد اما مدت زمان و نوع جراحی ممکن است طولانیتر و کمی پیچیدهتر شود.
انواع پرده بکارت
انواع متفاوتی از پرده بکارت با توجه به شکل منفذ میانیِ آن وجود دارد که به شرح زیر است:
- پرده بکارت حلقوی: منفذ وسط غشاء، دایرهای شکل است. به طور معمول، این نوع پرده بکارت به عنوان غشای انعطافپذیر و ارتجاعی شناخته میشود و از آنجایی که ساختار کشسانی دارد، ممکن است حین وارد شدن آلت تناسلی یا جسم خارجی، میزان خونریزی واژن کم و حتی بدون خونریزی باشد. پرده بکارت بیش از 60 درصد افراد از نوع حلقوی است.
- پرده بکارت دو تکه: در این نوع پرده بکارت، یک تکه از بافتِ غشاء، فضای وسط پرده بکارت را به دو نیمه تقسیم میکند. از آنجایی که ساختار این نوع پرده بکارت ضخیم است، رابطه جنسی میتواند دردناک باشد. پرده بکارت 2 تا 5 درصد افراد از نوع دو تکه است.
- پرده بکارت هلالی: شکل منفذ پرده بکارت در این افراد مانند هلال ماه است. برای افراد با این مدل پرده بکارت، رابطه جنسی میتواند دردناک بوده و ممکن است نیاز به جراحی برای برداشت غشاء باشد.
- پرده بکارت مشبک: در این نوع پرده بکارت، به جای یک سوراخ یا منفذ در وسط، تعداد زیادی سوراخ ریز وجود دارد. از آنجایی که وجود چنین ساختاری رابطه جنسی را بسیار دردناک و تقریباً ناممکن میکند، احتمال نیاز به برداشتن غشاء با عمل جراحی وجود دارد.
- پرده بکارت اضافی: در نوزادان تازه متولدشده که هنوز تحت تأثیر هورمونهای مادر هستند، پرده بکارت ضخیم، صورتی کمرنگ و زائد و شامل چند لایه نازک است که روی هم تا خوردهاند. در دو تا چهار سال اول زندگی، نوزاد هورمونهایی تولید میکند که پرده بکارت به همین صورت باقی میماند.
- پرده بکارت دندانهدار: این نوع پرده بکارت مانند پرده بکارت حلقوی است با این تفاوت که اطراف منفذ آن زوائد دندانهداری وجود دارد. در صورتی که غشاء ساختار عروقی داشته باشد، ممکن است درد و خونریزی بیش از حد در حین رابطه جنسی رخ دهد، در نتیجه احتمال نیاز به برداشتن غشاء با عمل جراحی وجود دارد.
- پرده بکارت با منفذ کوچک: وضعیتی است که پرده بکارت در وسط خود تنها یک منفد بسیار کوچک دارد. این نوع پرده بکارت بسیار نادر است. برای داشتن رابطه جنسی بدون درد، ممکن است نیاز به برداشتن این پرده بکارت از طریق جراحی باشد.
- پرده بکارت مسدود: در این نوع پرده بکارت که از نظر آناتومیک رشد نکرده یا در وسط آن شکافی وجود ندارد، ورودی واژن کاملاً بسته است. برای کسانی که پرده بکارت آنها از نوع مسدود است، نیاز به جراحی برای برداشتن غشاء وجود دارد.
انواع روشهای ترمیم بکارت
ترمیم بکارت به صورت کامل با جراحی امکان پذیر است اما برخی از روشهای غیرجراحی مانند استفاده از کپسول برای تقلید از پارگی بکارت در زمان رابطه نیز وجود دارد. چند روش جراحی برای ترمیم بکارت استفاده میشود و انتخاب روش جراحی توسط پزشک و بر اساس نتیجه مورد نظر و شرایط بیمار صورت میگیرد. در ادامه انواع روشهای ترمیم بکارت را به تفصیل بررسی خواهیم کرد:
استفاده از بقایای پرده بکارت (دوخت پرده بکارت)
این تکنیک نسبتاً ساده که آن را به عنوان هایمنورافی پایه هم میشناسند، به افرادی پیشنهاد میشود که پرده بکارت آنها دچار پارگی جزئی شده است یا بقایایی از پرده بکارت برای اتصال یا دوخت مجدد آن وجود دارد. دوره بهبودی این روش نسبتاً کوتاه است و بیماران معمولاً میتوانند در عرض چند روز فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرند.
در این روش، تمام اقدامات به صورت سرپایی و حدود 30 تا 40 دقیقه طول میکشد و پس از جراحی، بیماران با ترکیبی از آنتیبیوتیکها، مترونیدازول و داروهای ضد التهابی تحت درمان قرار میگیرند.
پس از جراحی به بیماران توصیه میشود که از موارد زیر اجتناب کنند:
- وارد کردن فشار شکمی
- استحمام
- استفاده از تامپون
- خودآزمایی برای بررسی یکپارچگی پرده بکارت
استفاده از بافت واژن (کاشت پرده بکارت)
روش فلپ (Flap) یا استفاده از بافت واژن، پیچیدهتر است و شامل استفاده از بافت مجاور واژن برای ایجاد یک ساختار جدید شبیه پرده بکارت است. این روش معمولاً زمانی ترجیح داده میشود که بقایای پرده بکارت اصلی برای ترمیمِ موفقیتآمیز، کافی نباشد. این روش با بیحسی موضعی انجام میشود و حداکثر 60 دقیقه طول میکشد. بعد از عمل نیازی به پانسمان نیست و بیمار دردی نخواهد داشت و فقط احساس ناراحتی در ناحیه جراحیشده حس خواهد کرد که طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد.
در این روش، یک برش عمودی از دیواره خلفی واژن تا پرده بکارت تا عمق تقریباً 2 تا 3 سانتیمتر ایجاد و قطعهای از بافت دیواره واژن گرفته میشود تا پرده بکارت با عمل جراحی بازسازی شود. این روش شامل دو تکنیک متفاوت است:
- فلپ پیشرفتهV-Y: در این روش که یکی از تکنیکهای متداول مبتنی بر فلپ است، بافت برداشتهشده از دیواره واژن به دقت در موقعیت مکانی جدیدی درون واژن قرار داده میشود تا ساختاری شبیه پرده بکارت ایجاد کند.
- فلپ دو لایه: در این تکنیک از دو لایه بافت دیواره واژن برای ایجاد پرده بکارت مقاومتر استفاده میشود.
تکنیکهای مبتنی بر فلپ برای افرادی که پرده بکارت آنها آسیب گستردهتری دارند یا کسانی که میخواهند نتیجه ماندگارتری داشته باشند، مناسب است. همچنین، این روش به کسانی که قصد ندارند بلافاصله پس از جراحی، در مدت زمان کوتاهی رابطه جنسی داشته باشند پیشنهاد میشود. با این حال، این افراد معمولاً به دوره نقاهت طولانیتری نیاز دارند و ممکن است مراقبتهای بعد از عمل بیشتری را شامل شوند.
بیمارانی که تحت این روش پرده بکارتشان ترمیم میشود، لازم است تا سه ماه قبل از انجام عمل، از رابطه جنسی همراه با ورود جسم به واژن خودداری کنند. در هایمنورافی، جراحان معمولاً از بخیههای جذبی استفاده میکنند تا نیازی به مراجعه مجدد بیمار به پزشک برای کشیدن بخیهها نباشد.
آلوپلنت
در این روش به جای بخیه یا استفاده از بافت دیواره واژن و روش فلپ، برای ترمیم از مواد قابلجذب زیستی (biomaterial) که به صورت خاص طراحی شدهاند، استفاده میشود. در این فرآیند، یک کپسول ژلاتینی حاوی یک ماده مشابه خون مصنوعی در کانال واژن قرار داده میشود. در حین رابطه جنسی، ترشح این مایع قرمز رنگ، پارگی پرده بکارت را القا میکند.
این ایمپلنت از مواد زیست سازگار ساخته شده است که به مرور زمان توسط بدن جذب میشود و هیچ اثری از خود باقی نمیگذارد. علاوه بر این، استفاده از مواد قابلجذب زیستی میتواند باعث بهبودی بهتر و کاهش خطر عوارض شود.
روش آلوپلنت، برای افراد با حداقل بقایای پرده بکارت یا کسانی که بافت مناسب برای استفاده در تکنیک فلپ ندارند توصیه میشود. این روش حدود 30 تا 40 دقیقه طول میکشد و بیمار تحت بیحسی موضعی قرار میگیرد. معمولاً پس از جراحی ترمیم بکارت با روش آلوپلانت، فرد باید در مدت حدود ۲ تا ۴ هفته استراحت کند. همچنین ممکن است پزشک داروهای ضد التهاب و ضد درد تجویز کند.
ترمیم بکارت با لیزر
این روش با معاینه سونوگرافی داپلر برای شناسایی دقیق بقایای پرده بکارت و رگهای خونی اطراف آن شروع میشود. پزشک از لیزر CO2 تخصصی برای ایجاد برشهای دقیق در مخاط واژن، کاهش آسیب بافتی و خونریزی استفاده میکند. سپس، با دقت لبههای پارهشده پرده بکارت را بخیه میزند و پرده بکارت را با دقت ترمیم میکند. در حالی که مزایای این روش ممکن است بسته به فرد متفاوت باشد، چندین مزیت بالقوه برای انتخاب ترمیم با لیزر نسبت به روشهای جراحی سنتی وجود دارد:
- نتیجه و فرآیند جراحی دقیقتر
- بهبودی سریعتر
- کاهش خطر عفونت
- احساس ناراحتی کمتر بعد از عمل
- ایجاد کمترین جای زخم
در جدول زیر، به طور خلاصه روشهای مختلف هایمنورافی با یکدیگر مقایسه شدهاند.
نوع جراحی | توضیح جراحی | مدت زمان | نوع بیهوشی | دوره نقاهت |
---|---|---|---|---|
استفاده از بقایای پرده بکارت | دوخت قسمتهای پارهشده پرده بکارت در صورت وجود بقایای آن | حدود 30 تا 45 دقیقه | بیحسی موضعی | 1 تا 2 هفته |
استفاده از بافت واژن | ایجاد پرده بکارت جدید با استفاده از بافتهای واژن | حداکثر 60 دقیقه | بیحسی موضعی | 2 تا 4 هفته |
آلوپلنت (alloplant) | جاگذاری یک ماده زیستی (biomaterial) در واژن | حداکثر 60 دقیقه | بیحسی موضعی | 1 تا 2 هفته |
ترمیم با لیزر | استفاده از لیزر برای ایجاد برشهای دقیق در بافت واژن برای ایجاد پرده بکارت جدید یا ترمیم پرده بکارت موجود | 30 تا 60 دقیقه | بیحسی موضعی | 1 تا 2 هفته |
اقدامات لازم قبل از ترمیم بکارت
قبل از انجام هر نوع هایمنوپلاستی، اقدامات زیر معمولاً لازم است:
- مشاوره با پزشک: ممکن است در شرایطی اضطراری و تحت فشار مجبور به تصمیمگیری برای انجام هایمنورافی شوید. پیش از گرفتن هر گونه تصمیم عجولانه از روی اضطراب و پریشانی با پزشک خود مشورت کنید. پزشک میتواند شرایط شما را ارزیابی کند و به شما راهنمایی کند که آیا هایمنوپلاستی اصلاً برای شما لازم است یا خیر. همچنین در صورت مشورت با پزشک و در صورت معاینه میتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.
- آزمایشهای پیش از عمل: در مواردی پزشک ممکن است برای اطمینان از سلامتی شما، آزمایشهایی مانند آزمایش خون، آزمایش ادرار یا سایر آزمایشها (برای اطمینان از عدم وجود بیماریهای ناشی از رابطه جنسی و سرطان واژن) را نیاز داشته باشد.
- توقف داروها: اگر سابقه اختلالات خونریزی دارید یا از داروهای رقیقکننده خون (ضد انعقادها)، مانند آسپرین یا سایر داروهایی که بر لخته شدن خون تأثیر میگذارد استفاده میکنید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است نیاز باشد پیش از عمل این داروها را مصرف نکنید.
- تغذیه و نوشیدن آب: پیش از جراحی، مهم است که به توصیه پزشک به تغذیه و میزان مصرف آب توجه کنید. تغذیه مناسب و مصرف کافی آب میتواند به سلامتی و بهبودی بعد از جراحی کمک کند.
- آزمایش بارداری: اگر در شرایطی قرار دارید که به هر دلیلی، به ویژه تجربه خشونت و تجاوز جنسی باردار هستید یا احتمال بارداری وجود دارد، بهتر است در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید.
- تعیین زمان مناسب: برخی از جراحان توصیه میکنند که هایمنوپلاستی را در دوران قاعدگی انجام ندهید، زیرا خطر عفونت بعد از عمل افزایش مییابد. بهتر است با پزشک خود دربارهی زمان مناسب برای ترمیم بکارت صحبت کنید و نظر او را در این زمینه بپرسید.
- توقف استفاده از قرصهای ضدبارداری: اگر از قرصهای ضدبارداری استفاده میکنید، باید قبل از ترمیم بکارت با پزشک خود مشورت کنید که آیا نیاز به قطع مصرف این داروها هست و چه مدت قبل از عمل باید این کار را انجام دهید.
ترمیم بکارت ممکن است نیازمند اقدامات خاص دیگری نیز باشد که پزشک به شما توضیح خواهد داد.
مراقبتهای بعد از ترمیم بکارت
بهطور کلی، مراقبتهای پس از عمل برای این روشها شامل موارد زیر است:
- در صورت استحمام، از محصولاتی که pH خنثی دارند استفاده کنید و از وان حمام استفاده نکنید.
- حداقل 3 هفته از قرار گرفتن در آب حاوی کلر مانند آب استخر پرهیز کنید.
- برای دو هفته از انجام ورزشهای سنگین اجتناب کنید.
- از بهداشت ناحیه تحت جراحی اطمینان حاصل کنید و از لباسزیر با الیاف مصنوعی استفاده نکنید.
- در صورت تجویز داروهای ضد التهاب و ضد درد توسط پزشک در مصرف آن سهلانگار نباشید.
- به میزان کافی استراحت کنید و به بدن خود فرصت بازیابی دهید.
آیا ترمیم بکارت قابل تشخیص است؟
باید در نظر داشت که بررسی قطعی اینکه آیا پرده بکارت جراحی شده یا با جراحی ترمیم شده است میتواند دشوار باشد. نتایج ترمیم پرده بکارت بسته به آناتومی فرد، تکنیک جراح و سایر عوامل میتواند بسیار متفاوت باشد. در برخی موارد، پرده بکارت بازسازیشده ممکن است شبیه به پرده بکارت طبیعی به نظر برسد، در حالی که در موارد دیگر ممکن است نازکتر و ظریفتر باشد یا شکل نامنظمی داشته باشد. به طور کلی، زمانی که فرد تحت معاینه قرار میگیرد، امکان تشخیص ترمیم بکارت توسط فرد متخصص وجود دارد.
تجربیات کسانی که عمل هایمنوپلاستی انجام دادهاند
عمل هایمنوپلاستی برای بسیاری از افراد تجربهای مثبت بوده است. برخی از جنبههای مثبت این عمل به قرار زیر هستند:
- افزایش اعتماد به نفس: بسیاری از افرادی که این عمل را انجام دادهاند، از افزایش اعتماد به نفس خود برای ازدواج صحبت کردهاند. نسرین یکی از مراجعان ما که به علت تجاوز برای عمل به ما مراجعه کرده بود میگفت:« واقعاً احساس میکنم که اعتماد به نفسم بیشتر شده است. قبلاً همیشه نگران بودم که دیگران درباره من چه فکری میکنند، اما حالا احساس میکنم که میتوانم با اطمینان بیشتری به آینده نگاه کنم و گزینههای بیشتری برای ازدواج دارم و لازم نیست موضوع شخصی خودم را برای هر کسی که باش آشنا میشم توضیح بدم و نگران باشم او چه فکری در مورد من میکند»
- احساس آرامش و راحتی: احساس آرامش و راحتی بیشتر در زندگی شخصی و عاطفی یکی از تجربههای مثبت افراد است. این احساس میتواند به بهبود رابطه و کاهش استرسهای مرتبط با انتظارات اجتماعی کمک کند. متاسفانه مراجعانی زیادی داریم که بخاطر یک اتفاق که از کنترل آنها هم خارج بوده آرامش زندگی خودشان را از دست داده اند. خوشحالیم که به آنها کمک میکنیم تا خودشان را بپذیرند و باور کنند که ارزشمند هستند و بتوانند بدون ترس از آینده و ناامیدی یک انتخاب درست داشته باشند.
- تجربهای بدون درد و سریع: خیلی افراد نگران درد عمل هستند و میترسند. اما باید بدانند که این عمل با استفاده از تکنیکهای مدرن و بیحسی موضعی انجام میشوند که باعث میشود درد و ناراحتی به حداقل برسد. معمولاً قبل از عمل، تمامی مراحل را به بیماران توضیح داده میشود تا حین عمل استرس و نگرانی نداشته باشند. همچنین، دوره نقاهت معمولاً کوتاه است و افراد میتوانند به زودی به زندگی روزمره خود بازگردند.
هزینه ترمیم بکارت
به طور کلی، ترمیم بکارت جزو عملهایی محسوب میشود که از نظر پزشکی ضروری نیست؛ در نتیجه، معمولاً تحت پوشش بیمه پزشکی قرار نمیگیرد. هزینه این جراحی بسته به شرایط بیمار، نوع جراحی و دستمزد پزشک میتواند متغیر باشد.
سوالات متداول
آیا ترمیم بکارت قانونی است؟
در حقوق جزای ایران نسبت به عمل ترمیم بکارت جرمانگاری صورت نگرفته است، اما اگر به عنوان فریب در ازدواج صورت گیرد مسئولیت کیفری به همراه خواهد داشت. با این حال در مواردی که فرد، خشونت و تجاوز جنسی تجربه کرده باشد یا در صورت بروز حادثه و انجام ورزش پرده بکارت او دچار پارگی شده باشد، میتواند به صورت قانونی تحت این جراحی قرار بگیرد.
آیا ترمیم بکارت نیاز به اجازه پدر دارد؟
خیر. این جراحی معمولاً با مجوز قانونی ترمیم بکارت انجام میشود و نیازی به اذن پدر ندارد.
آیا برای ترمیم بکارت نیاز به بیهوشی است؟
این جراحی با بیحسی موضعی قابل انجام است اما بسته به شرایط بیمار و در مواردی برای کاهش اضطراب میتواند تحت بیهوشی عمومی انجام شود.
روشهای خانگی ترمیم بکارت چیست؟
بعد از پارگی پرده بکارت امکان بازگشت به حالت اول بدون انجام جراحی وجود ندارد.
کپسول ترمیم بکارت چیست؟
کپسولی حاوی مایعی قرمز رنگ و به رنگ خون است که پیش از برقراری رابطه جنسی وارد واژن میشود و بر اثر حرارت و رطوبت بدن پس از مدتی حل شده و حین رابطه جنسی، مایعی مانند خون از واژن خارج میشود.
آيا ترميم بكارت درد دارد؟
خیر، ترمیم بکارت امن و بیدرد است. با این حال پس از جراحی برای مدتی احساس ناراحتی در این ناحیه خواهید داشت.
آیا خونريزی بعد از ترميم بكارت طبیعی است؟
ممکن است پس از جراحی لکهبینی یا خونریزی خفیفی همراه با ترشحات مشاهده کنید. با این حال میزان خونریزی کم است و در صورت مشاهده خونریزی زیاد و درد باید به پزشک مراجعه کنید.
آیا پس از ترمیم بکارت، در حین رابطه جنسی حتماً خونریزی خواهم داشت؟
اگر این جراحی توسط پزشک متخصص انجام شود و نوع جراحی انتخابی مناسب باشد، بله حتماً خونریزی خواهید داشت.
آیا این جراحی قابلتشخیص است؟
بله. رد بخیه که هنوز جذب نشده باشد توسط شخصی که به صورت حرفهای معاینه میکند قابلمشاهده است. بنابراین، در صورت لزوم به زمان انجام این جراحی توجه داشته باشید.
در چه مواقعی ترمیم بکارت انجام نمیشود؟
زمانی که بیماری و عفونت در واژن دیده شود، انجام جراحی به پس از دوره درمان موکول میشود. در مواردی که بیمار به سن قانونی نرسیده باشد، احتمال بروز پیچیدگیهای قانونی وجود دارد.
ترمیم بکارت چه مدت طول میکشد؟
انواع مختلف این جراحی معمولاً حداکثر 60 دقیقه زمان میبرد. برخی از روشها حدود 15 تا 30 دقیقه زمان میبرد.
ترمیم بکارت چه مدت پس از پارگی پرده بکارت انجام میشود؟
این جراحی ماهها و حتی سالها پس از پارگی پرده بکارت قابلانجام است و محدودیتی ندارد. با اینحال در مواردی که بیمار روش «دوخت پرده بکارت» را در نظر دارد، این جراحی باید در محدوده زمانی که بقایای پرده بکارت وجود دارد انجام گیرد.
عوارض ترمیم بکارت چیست؟
مانند هر جراحی دیگری، خطر عفونت وجود دارد که با مصرف دارو و مراقبت قابلکنترل است. در مواردی که پرده بکارت بیش از اندازه ترمیم و اصلاح میشود، امکان به وجود آمدن مشکل تنگشدن بیش از حد و در نتیجه رابطه جنسی دردناک هست.
آیا میتوانم پس از جراحی استحمام کنم؟
برخی پزشکان معتقدند که بهتر است 1 تا 2 روز از حمام کردن اجتناب کنید. بهتر است برای اطمینان بیشتر با پزشک خود در این مورد مشورت کنید.
آیا این جراحی میتواند همزمان با جراحیهای دیگر انجام شود؟
لابیاپلاستی و واژینوپلاستی از جمله جراحیهایی هستند که میتوانند همزمان با ترمیم بکارت انجام گیرند.